Middelalderens køkken

Madlavning-2.jpgMiddelalderens madlavning og køkken var radikalt anderledes end vor nutidige. Kogning og stegning foregik over arner og ildsteder. Almindelige mennesker ejede ikke en ovn. Dette forudsatte anvendelse af anderledes køkkenredskaber og madlavningsteknikker, ligesom brugen af ingredienser også synes meget fremmedartet for mange nutidsmennesker.

Derudover var hele opfattelsen af mad anderledes, idet medicinske aspekter afledt af den Galenske lære om kropsvæskernes balance spillede en stor rolle, særligt i de øvre samfundslag. De nedre lag ved vi desværre mindre om; historiens skueglas har en sørgelig tendens til at favorisere de, der havde råd til at få ting skrevet ned, malerier bestilt eller dyre håndværksarbejder udført. Nogle fænomener har dog med sikkerhed præget dagligdagen for alle, på tværs af feudalsamfundets klasseskel. Et fremtrædende eksempel er fasten. Under faste var det forbudt at indtage rødt kød og æg, hvilket igen prægede den madlavning og de retter, samfundet udviklede.

Madlavning.jpgWarwik formidler og uddyber alle disse aspekter, sammenfattet i et dialog-foredrag som kan programsættes eller afholdes “ad hoc”. Formen afgøres i dialog med markedsarrangørerne. I alle tilfælde afholdes formidlingen umiddelbart omkring gruppens kogeø, der både udgør en naturlig kulisse og et konkret objekt for indholdet. Foredraget ledsages af simpel madlavning – f.eks. pirogger eller fladbrød – til eksemplificering.

Varighed ca. 25-30 minutter. Beregnet publikumstørrelse: 30-50 personer. Om nødvendigt benyttes mobilt lydanlæg (ingen installationer påkrævet).